Pagina de start a forumului ACADEMIA DE WING CHUN CLOSE RANGE COMBAT ROMANIA ACADEMIA DE WING CHUN CLOSE RANGE COMBAT ROMANIA
Wing Chun - varianta maestrului Randy Williams - www.crcawingchun.ro

Intrebari frecventeIntrebari frecvente   CautareCautare   Lista membrilorLista membrilor   Grupuri de utilizatoriGrupuri de utilizatori   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

ce insemna sifu

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului ACADEMIA DE WING CHUN CLOSE RANGE COMBAT ROMANIA -> Wing Chun
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
radu
Vizitator

MesajTrimis: Vin Mar 16, 2007 10:45 am    Titlul subiectului: ce insemna sifu Raspunde cu citat (quote)

salut comunitatea practicantilor de wing chun din romania
urez succes acestui forum.
vreau sa ridic si eu un subiect. ce inseamna sifu?
poti sa fii sifu daca ai invatat numai siu nim tao?
sau trebuie sa stii si a doua forma(am uita cum se cheama)
Sus
crcawingchun
Site Admin

Data inscrierii: 04/Mar/2007

MesajTrimis: Vin Mar 16, 2007 11:30 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Sifu = profesor, instructor etc.
Denumirea de Sifu nu reprezinta un grad intr-un anume sistem. Este mai mult o titulatura. La noi termenul este folosit din doua perspective: una fiind legata de obtinerea esarfei negre care tine de titulatura iar cealalta de ceea ce reprezinta efectiv denumirea de Sifu, adica profesor. Prima mi se pare putin trasa de par. De exempu, Si Gung inseamna profesorul profesorului tau dar este asimilat si cu titulatura de Maestru, insa termenul nu-si pierde sensul. Pentru intelegerea exacta iti indic sa cauti pe net WING CHUN TERMINOLOGY, cu siguranta vei intelege. Ca sa-ti raspund la intrebare, DA, poti fi Sifu daca conduci o scoala unde ai elevi, chiar daca nu ai asimilat toate nivelele din Wing Chun, insa este important ca la randul tau sa ai un Si Fu.
Forme: 1. Siu Leem Tau; 2. Chum Kiu; 3. Biu Jee; 4. Mook Yan Joang; 5. Look Deem Boon Gwun; 6. Bot Jom Doh. Primele 3 sunt forme cu mana goala, urmatoarea la manechin iar ultimele doua sunt forme cu arme.

http://www.crcawingchun.ro/

Ultima modificare efectuata de catre crcawingchun la Mie Iun 18, 2008 6:33 am, modificat de 1 data in total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
crane_and_snake
Vizitator

MesajTrimis: Mie Mar 28, 2007 11:12 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

maestre admin., faci greseli in public. N-ai voie sa te numesti sifu daca nu esti maestru, pentru ca sifu asta inseamna. Nu inseamna profesor sau antrenor. Un maestru are intelegerea complexa a lucrurilor si nu vorbeste din descrierea de fond ci din iluminarea data de desavarsire. Ce mare scofala sa-ti zica lumea sifu? de ce nu va multumiti cu apelative ca si hing , lao shi .etc.? E plina lume de sifu-si .....
Sus
crcawingchun
Site Admin

MesajTrimis: Mie Apr 18, 2007 9:25 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

SEE BOCK—YOUR TEACHER’S SEE HING
SEE DAI—A MALE CLASSMATE WHO JOINED THE SCHOOL AFTER YOU
SEE FOO (SIFU)—YOUR TEACHER
SEE GOONG—YOUR TEACHER’S TEACHER
SEE HING—A MALE CLASSMATE WHO JOINED THE SCHOOL BEFORE YOU
SEE JEH—A FEMALE CLASSMATE WHO JOINED THE SCHOOL BEFORE YOU
SEE JOH—AN ANCESTOR WITHIN THE SYSTEM, TEACHER OF SEE GOONG
SEE MOH—YOUR TEACHER’S WIFE
SEE MUI—A FEMALE CLASSMATE WHO JOINED THE SCHOOL AFTER YOU
SEE SOOK—YOUR TEACHER’S SEE DAI
SEE TAI—WIFE OF SEE GOONG
Ce sa fac daca-mi place cum suna SIFU? Voi merge sa-mi schimb si numele ca sa fiu SIFU cu acte in regula. Esti multumit?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Viziteaza site-ul autorului
crane_and_snake

Data inscrierii: 20/Apr/2007

MesajTrimis: Vin Apr 20, 2007 1:00 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nu trebuie sa o iei personal!
Nu are rost sa-ti schimbi numele, mai bine ti-l afirmi pe-al tau. In caz ca nu stii, cunosterea vine dupa legea vaselor comunicante. Ca sa te umpli, trebuie sa fi mai jos. Daca tu si Randy sunteti egali,ce rost mai are afilierea? Iar Sifu este un echivalent al lui Guru. Un Guru(Sifu) adevarat emana lumina, intelepciune, intelepciune, intelegere,cunoastere.DATORITA ACESTOR ATRIBUTE acesta este capabil sa arate Calea si altora. Alta varianta de Sifu este cea de care esti tu dependent :un Sifu delegat. Alfel spus, dupa legea levierului ,Randy te-a delegat sa-l reprezinti, sa-i sustii calitatile si metoda LUI. Rezulta ca nu sunt ALE TALE. Deci suna bine Sifu ,dar e o doar o denumire. Daca tu esti multumit...........
BTW, ce intelegi prin Sifu cu acte-n regula?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
crcawingchun
Site Admin

MesajTrimis: Vin Apr 20, 2007 9:45 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nu am luat-o personal, de altfel am incercat sa-ti raspund cu o gluma. Cu privire la Sifu cu acte in regula se refera la schimbarea de nume, actul fiind sa zicem cartea de identitate. Insa cred ca sti foarte bine ca pana de curand in sistemul chinezesc nu existau gradatii ci numai titulaturi pe care ti le-am enumerat. Daca interpretarea de Sifu mai poate fi interpretata ca si maestru vreau sa te intreb, cum poti tu sa sti care este sau nu maestru? mai ales ca de multe ori o centura alba, sa zicem, poate fi mai bun decat unul cu centura rosie, maro sau chiar neagra. Intr-o sala de arte martiale de multe ori se remarca cu abilitati deosebite (maestrie) o persoana poate nu chiar atat de veche ca si o alta. Si atunci cum faci deosebirea intre cei doi? nu prin centurile pe care ei le-au obtinut? Deci cum iti poti da seama cine este cu adevarat Sifu? Crezi ca toti Sifu sunt egali? Apropos, am modificat pagina ca sa nu zici ca ma cred egalul lui Si Gung Randy.

Ultima modificare efectuata de catre crcawingchun la Mie Iun 18, 2008 6:35 am, modificat de 1 data in total
Sus
crane_and_snake

MesajTrimis: Vin Apr 20, 2007 11:36 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Pentru tine, Si kung ar trebui sa fie Augustine Fong,daca nu ma insel. Maestrul Randy cred ca-ti este Sifu. Eu inteleg ce vrei sa spui cu titulaturile astea.Nu sunt sigur ca tu intelegi ce vreau sa spun.Este f.f.f.f.f simplu: exista o abundenta de Sifu pe toate planurile (local, mondial, etc) incat practic si-a pierdut sensul. Sa zicem ca un elev de-al tau, care nu stie nici SLT deschide o alta sala, in alt cartier, departe de sala ta. Te reprezinta pe tine. Cum ar trebui sa-i zica cursantii(carora le vine mai bine sa se antreneze acolo) ,Sifu? Vezi , asta-i hiba. De-aia ar trebui lasata problema asa cum a fost la origini.Un Sifu este un Maestru, indiferent daca perpetueaza o traditie sau formeza o linie sau chiar un stil nou. Un Maestru este un om desavarsit.Punct. Nu mai comentam asta. Emin Boztepe s-a facut de ras provocandu-l pe Cheung, la varsta lui. Deci turcu, chiar daca e o masina de razboi, are un caracter infect, deci nu este un maestru. In privinta celor dotati cu abilitati, toata stima. Daca unul are 7 ani vechime dar vine o data pe luna la sala si atunci mai si freaca menta, ce pretentie poate sa aiba? Cei noi sunt datori sa-l respecte dar nici el sa nu sara calul ca poate o incaseaza si-i cade epoletul de Si Hing.Ideea este aceeasi.Nu trebuie sa iesi in fata daca nu ai spate care sa te tina. Ma refer la ralierea nivelului real la cel virtual. Daca toti si-ar evalua corect nivelul real si titulaturile s-ar acorda numai in functie de acesta, n-ar mai fi decat un Sifu la un miliard de locuitori, ceea ce ar fi OK, intelegand de aici ca restul aspirantilor sunt dispusi sa primeasca invatatura.
Sus
crcawingchun
Site Admin

MesajTrimis: Sam Apr 21, 2007 11:32 am    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Da, ai dreptate si-ti apreciez punctul de vedere. Eu nu ma cred Sifu din acel punct de vedere, pentru a ajunge cu adevarat Maestru ai nevoie de cel putin o viata de om, eu am abia 15 ani de AM din care doar 11 de Wing Chun. Cu timpul insa, dobandim o anumita abilitate in ceea ce facem, nu conteaza ca e Wing Chun, pictura sau orice alta activitate. Nu suntem noi cei care trebuie sa ne punem titulaturi. Din pacate, sau din fericire, ma rog, o fac altii pentru noi, doar ei ne pot vedea cu adevarat diferentele intre profesionalism si amatorism.

Ultima modificare efectuata de catre crcawingchun la Mie Iun 18, 2008 6:35 am, modificat de 1 data in total
Sus
Nicky

Data inscrierii: 21/Apr/2007

MesajTrimis: Sam Apr 21, 2007 12:13 pm    Titlul subiectului: sifu Raspunde cu citat (quote)

cam mare bataie de cap pt titlul de "sifu".eo' zic ca poate sa ti se zica oricum atat timp cat meriti(adica stapanesti tehnica AM)eo zic ca MICU ELIAN stapaneste tehnica WING CHUN mult mai bine decat alti instructori din ROMANIA..mai bine sa avem grija toti cum invatam wing chun-ul si`n cazul instructorilor sal predea cat de bine si traditia sa continue din generatii in generatii si tehnica sa fie invatata bine indiferent ca instructorului i zici "sifu" sau "gheroghe" sau "si hing" sau "ion"...pun pariu ca nici Emin Bostepe,Randy Wiliams sau Yip Man nu se supara ca lu Micu Elian i zic elevii SIFU=))
Sus
crane_and_snake

MesajTrimis: Sam Apr 21, 2007 11:05 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Nicky boy, cine zice ca Elian nu are drepturi in propria lui sala? Ar fi chiar culmea. Omul merita tot respectul. Dar discutia se refera la ce inseamna Sifu. Capisci? Pe vremea cand Yip Man era Sifu, niciunul dintre elevii lui nu aveau "libertatea",ca sa nu zic altfel, de a se autointitula Sifu. E o chestie de principiu, intelegi? Superficialitatea ta si a altora care au inima larga ca si tine a permis aparitia unui Sifu pe metru patrat. De ce crezi ca am ceva cu omul? Atata vreme cat recunosti public ca esti elevul unui maestru, n-are rost sa te intitulezi,indirect,egalul lui. Pentru ca Sifu inseamna Maestru. Discutia are un caracter global si nu se refera la Elian Micu. Se refera la toti Sifu-sii care, dupa ce zic bodaproste sa intre pe un lineage oarecare, oricare ar fi el,numai sa intre, au toti sindromul maretiei si se intituleaza sifu, ca si maestrul care i-a adoptat. Este o atitudine care nu foloseste nimanui,nici macar lor insisi,costituind mai degraba un obstacol in calea evolutiei lor personale pe toate planurile,inclusiv spiritual.
Sus
Motanul Incaltat

Data inscrierii: 14/Apr/2007

MesajTrimis: Lun Apr 23, 2007 11:25 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Fiecare instructor poate fi numit sifu de elevii sai dar asta doar in sensul de invatator pentru ca el este cel care le deschide ochii si-i invata.
In alta ordine de idei, ar trebui sa acceptam ca, nu se poate pune un semn de egalitate intre: instructor = sifu = maestru.
LeeN

Data inscrierii: 16/Apr/2007

MesajTrimis: Mar Apr 24, 2007 5:33 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

[quote="crane_and_snake"]de ce nu va multumiti cu apelative ca si hing , lao shi .etc.? E plina lume de sifu-si .....[/quote]

De acord... instructorul poate fi numit Si-Hing... de ce trebuie sarit neaparat pe Si-Fu? icon_biggrin.gif
In scolile de pe linia mea, pana la gradul 3 esarfa neagra si un anumit numar de ani de predare, se numeste Si-Hing instructorul...
Dar mai sunt carora poate le place Grandmaster sau altfel... daca el si elevii sai se simt bine asa, cred ca nu e nici o problema, nu? icon_wink.gif
Motanul Incaltat

Data inscrierii: 14/Apr/2007

MesajTrimis: Joi Aug 30, 2007 10:02 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Eu cred ca trebuie sa privim lucrurile din doua puncte de vedere:

- sifu = cel care ne preda, cel care ne invata, deci invatatorul nostru si cred ca este o prima acceptiune si foarte importanta;
- sifu = maestru, om care poseda o maestrie deosebita, o cunoastere profunda, in artele martiale;

Oricine si-ar dori un asemenea SIFU. Dar, chiar daca profesorul nostru nu este "cel mai", este foarte bine ca accepta si ca vrea sa ne invete ceea ce stie el. Nimeni nu ne obliga sa alegem pe nimeni!
Oricat de putin ai invatat (sau oricat de mult!) profesorul este cel care iti daruieste din cunostintele sale si merita respect pentru acest lucru!
crcawingchun
Site Admin

MesajTrimis: Joi Aug 30, 2007 10:41 pm    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ai dreptate. In principiu prima varianta este acceptata de toti. Vis-a-vis de varianta a doua, cred ca Sifu=Maestru nu-si spune nimeni. Nu cred ca exista cineva care sa se bata cu pumnii in piept ca apartine acestei categorii. Sunt altii care sa-i recunoasca meritele.

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului ACADEMIA DE WING CHUN CLOSE RANGE COMBAT ROMANIA -> Wing Chun Data este GMT + 2 Ore
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum